Kristen trening

Speiding knytter mennesker sammen på tvers av landegrenser, hudfarge, kultur, tro, kjønn og alt annet som setter grenser mellom enkeltpersoner og grupper. Vi snakker om at vi er «verdens største vennegjeng», med rundt 40 millioner speidere verden over. Speiderkorpsene er alle en del av Norges speiderforbund, og speiding er det som knytter oss sammen.

Det andre viktige speiderkorpsene har til felles, og som skiller oss fra de fleste andre speidergruppene, er tilknytningen til et kristent trossamfunn. Som korpsgrupper har vi et nasjonalt korps i ryggen, og tilknytning til en lokal menighet og den støtten og fellesskapet dette gir oss på lokalt plan. Vi har også en tro og et budskap som gir oss en ramme å drive speiding innenfor.

Hva er kristen trening, egentlig?

I treningsprogrammet til Norges speiderforbund omtales trosopplæring som «kristen trening». Dette håndteres på veldig ulike måter både i korpsgruppene og i andre speidergrupper. Vi kan kalle det trosformidling, forkynnelse, opplæring i kristen tro, lære og kultur, undring og bevissthet om eget ståsted og respekt for andre som kanskje tror noe annet enn vi selv gjør.

De fem korpsene har ulik tilnærming og tradisjon for kristen trening, men vi har et felles ønske om at barn og unge skal få mulighet til å ta et valg – om de vil tro på Gud og tilhøre Jesus – og at de skal kunne være speidere i et trygt og godt miljø som formidler gode verdier og kunnskap om tro.

Hvordan blir det på leiren?

Fordi korpsene har så ulik tilnærming til dette temaet i praksis, ønsket vi å bruke god tid på å finne fornuftige løsninger vi kunne enes om. Derfor ble det oppnevnt en arbeidsgruppe som skulle diskutere dette temaet og andre grunnleggende teamer før leirkomiteen satte i gang sitt arbeid. I forprosjektet ble alle tradisjoner og kulturer i korpsene gjennomgått og diskutert, og arbeidsgruppa kom med en anbefaling til leirkomiteen. Vi opplever at løsningen ikke først og fremst er et kompromiss, men en god samlet løsning som henter noen av de beste tradisjonene, og som samtidig alle korpsene kan stå inne for. For noen blir det kanskje et litt annerledes eller bredere tilbud enn de er vant til, for andre kan det bli litt mindre.

Det vil være prester på leiren som både forbereder opplegg til gruppene, felles samlinger, gudstjeneste, nattverdssamling og er tilgjengelige for samtaler. Det blir også et kapell der man kan komme alene eller sammen med en venn og sette seg ned, skrive en bønnelapp og være i ro.

Sammen for første gang

Vi velger å fokusere på det som samler oss og som er vår styrke. Korpsene til sammen gir et godt og bredt speidertilbud innenfor kristne rammer. Det skal også leiren gjøre. Vi skal ha det moro sammen, få rom for å lære mer om kristen tro og få lov til å både tro, utforske troen, leve i troen, og prate om hva vi tror på eller lurer på.

Reklamer

Skriv en kommentar...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s